23/08/2008

Τα καλοκαιρινά

Ένα γρήγορο από το Ιντερνετ καφέ της καλοκαιρινής γειτονιάς μου:

Αυγουστος Κορτώ - Ο Δαιμονιστής
Απίστευτα σκοτεινό, με τρομερά ενδιαφέρουσα πλοκή. Crash course στο gay lifestyle της πρωτεύουσας - με κάποιες υπερβολές εννοείται. Οι διάλογοι μεταξύ των κακκομαθημένων των ΒΠ στην αρχή του βιβλίου είναι απίστευτα αστείοι και, από την εμπειρία μου τουλάχιστον, ρεαλιστικοί. Αν και μερικές λεπτομέρειες - προοικονομία κλπ - θα ήταν καλό να είχαν ξαναπεραστεί μία ανάγνωση από όποιον το επιμελήθηκε, είναι πραγματικά ένα σούπερ καλοκαιρινό και όχι μόνο ανάγνωσμα!

Αλέξης Σταμάτης - Βίλα Κομπρέ
Επίσης σκοτεινό αν και σαφώς πιο παραδοσιακό βιβλίο. Ένας νεαρός επαρχιώτης που προσπαθεί να ξεγράψει το καθόλου γκλάμορους παρελθόν του - είναι γιος νεκροθάφτη- αναζητά την ταυτότητά του μετά το θάνατο του άνδρα που θεωρούσε πατέρα του. Για να βρει ποιός είναι φτάνει μέχρι την καρδιά της Αφρικής. Το αφρικανικό μέρος του βιβλίου είναι πραγματικά απίστευτο, το καλύτερο. Κατά τα άλλα ο Σταμάτης χτίζει ενδιαφέροντες χαρακτήρες και βάζει το δάχτυλό του επάνω σε πληγές που μας πονάνε στη σύγχρονη Ελλάδα. Όλοι θέλουν φραγκάτους και γκλαμουράτους γονείς και λίγοι εκτιμούν ότιδήποτε αγνό, ειλικτινές και αιώνιο έχει να προσφέρει η χώρα.


Cynthia Freeland - Μα είναι αυτό τέχνη;

Άλλο ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα ελληνικά γυμνάσια/λύκεια. Μάλλον θα ανέβαζε το επίπεδο της χώρας απίστευτα. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία εισαγωγή στην τέχνη και τις βασικές θεωρίες που αφορούν σε αυτή. Εύπεπτη τροφή για σκέψη.