12/09/2009

Paul J. McAuley - Fairyland


Αν και η έκδοση που έχω ανήκει στα Future Classics του κορυφαίου οίκου επιστημονικής φαντασίας Gollancz, δεν με έπεισε πως στο μέλλον θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το είδος.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και η πλοκή του διαδραματίζεται στο πρώτο τέταρτο του αιώνα που διανύουμε. Κεντρικό θέμα είναι η εξέλιξη της νανοτεχνολογίας και στα θετικά του είναι ότι σε άσχετους σαν εμένα καλή ώρα, ανοίγει ένα ολόκληρο παράθυρο στο θέμα και τις δυνατότητές του. Ο ήρωας μαζί με ένα γενετικά ενισχυμένο πλάσμα δίνουν κάποιου είδους νεά ζωή στους κλώνους που χρησιμοποιούνται από μία ανθρωπότητα σε παρακμή – τους δίνουν δηλαδή προσωπικότητα. Από αυτό το σημείο και μετά η διήγηση μάλλον γίνεται χαώδης.

Και φυσικά παραμένει προϊόν της εποχής της με αποτέλεσμα μέρος της πλοκής να αποτελεί ένα ιδιόμορφος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών στην Αλβανία/Βόρεια ‘Ηπειρο – I kid you not- τον οποίο και φαίνεται πως μέχρι κάποιο σημείο φαίνεται να κερδίζει η ομάδα μας!

Έτσι, ξεπερνώντας αυτό το απόλυτα ‘90ς κουλό, συμπεραίνω πως αν και ο συγγραφέας έχει αναμφίβολά αστείρευτη φαντασία ίσως θα έπρεπε να αυτοπεριριστεί λίγο. Σε κάποιο σημείο πραγματικά άρχισα να αναρρωτιέμαι εάν πρόκειται ποτέ να καταλήξει πουθενά η ιστορία ή εάν όλο και περισσότερα νέα πρόσωπα και μέρη θα συνέχιζαν να μπαίνουν στο παιχνίδι μέχρι να τα χάσω εντελώς!

Για να μην σας κουράσω επαναλαμβάνοντας με πολύ λιγότερο ταλέντο και πολλές ανακρίβειες το τι συμβαίνει σε αυτό το χαοτικό μυθιστόρημα να σας πώ το απίστευτα θετικό του: όσο το διάβαζα έβλεπα απίθανα όνειρα! Δημιουργικά, ωραία, πολύ οπτικοποιημένα, γεμάτα δράση και ως επί πλείστον με πολύ θετική ατμόσφαιρα παρά το γεγονός ότι το βιβλίο είναι μάλλον δυστοπία.