28/04/2007

Marisha Pessl - Specia Topics in Calamity Physics


Το βιβλίο, μία γυμνασιακή ιστορία μυστηρίου πιστή στην παράδοση που ξεκίνησε το Secret History, επικεντρώνεται σε μερικούς μήνες από τη ζωή μίας Ερμιόνης του πραγματικού κόσμου. Η πρωταγωνίστρια είναι εξίσου παντογνώστρια με τη δεσποινίδα Γκρέιντζερ και δεν χάνει ευκαιρία να το δείξει. Αλλά καθώς είναι αμερικανίδα και αρκετά κουλτουριάρα, ο αναγνώστης χρειάζεται να έχει απίστευτα καλή γνώση της αμερικανικής πολιτιστικής ζωής – και ενίοτε της πολιτικής- για να παρακολουθήσει απερίσπαστος τη διήγηση.

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Πεσλ και με εντυπωσίασε όχι μόνο η στρωτή γραφή της αλλά και το θράσος της – η αθεόφοβη έχει γράψει 650 σελίδες! Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ κάποιοι από τους χαρακτήρες - όπως η ίδια η πρωταγωνίστρια και η Eva Brewster - είναι πειστικοί, κάποιοι άλλοι αγγίζουν μόνο την επιφάνεια π.χ. οι τέσσερις από τους πέντε φίλους της.

Πάντως αν το αρχίσετε, ακόμα και αν σε κάποιο σημείο σας κουράσει, διαβάστε το μέχρι τέλους καθώς στις τελευταίες 100 σελίδες όλα παίρνουν μία νέα τροπή.

*Η έκδοση που έχω είναι μία υπέροχα ροζουλί Penguin.

No comments: