28/02/2009

Απόστολος Δοξιάδης & ομάδα- Logicomix



Πρώτο θετικό: βγήκε από τον πολυαγαπημένο Ίκαρο. Ο εκδοτικός οίκος των γραμμάτων μας συμπεραίνω πως μπαίνει σε νέα μονοπάτια που οδηγούν σε περιπλανήσεις στον 21ο αιώνα. Δεύτερο θετικό: είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ. Θέλει να έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα, να εξετάσει την παγκόσμια φιλοσοφία και τελικά να μεταφραστεί και να κυκλοφορήσει διεθνώς -κάτι που τελικά θα γίνει τον Οκτώβρη. Να μην ξεχάσω πως και η ομάδα πίσω από την παραγωγή είναι διεθνής. Τρίτο θετικό: η εικονογράφηση είναι σούπερ και δείχνει μία πραγματικά υπέροχη Αθήνα, την Αθήνα μας όπως όλοι την βλέπουμε όταν κλείνουμε τα μάτια και είμαστε σε καλή διάθεση.

Όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως το όνομα του Απόστολου Δοξιάδη, του συγγραφέα του πασίγνωστου αγαπημένου Θείου Πέτρου, έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο μείγμα, ακαταμάχητο για πολλούς από εμάς.

Το θέμα, δηλαδή η αναζήτηση των θεμελίων της Λογικής (μαθηματικών στο Αγγλικό κείμενο) είναι πολύ ενδιαφέρον εάν και πρέπει σίγουρα να επιστρέψω στο βιβλίο – οι άνθρωποι και οι έννοιες που εξετάζει είναι αρκετά πολύπλοκες ακόμη και όταν παρουσιάζονται με αυτή τη μορφή. Το καλό είναι πως τα κόμικς -graphic novel αποκαλούντο Logicomix οι δημιουργοί του - είναι φτιαγμένα για να διαβάζονται και να ξαναδιαβάζονται αμέτρητες φορές και έτσι ίσως αποτελούν πραγματικά έναν ιδανικό τρόπο εκλαϊκευσης της γνώσης.

Μου άρεσε επίσης η συμμετοχή της ομάδας παραγωγής στη διήγηση αλλά και το βάρος που έδωσαν στην προσωπική ζωή των χαρακτήρων που εξετάζουν.

Αυτή η απόφαση μαζί με την υψηλή ποιότητα της εικονογράφησης είναι και ένα από τα σημεία που το εγχείρημα διαφοροποιείται από τη σειρά για αρχάριους – ανάμεσά τους ο Αινστάϊν για αρχάριους, ο Μαρξ για αρχάριους, και φυσικά το αξέχαστο ο Μεταμοντερνισμός για αρχάριους -που ήταν πολύ δημοφιλής σε μας τους φοιτητές την εποχή που πήγα πανεπιστήμιο!

ΥΓ Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που αγόρασα και διάβασα το Logicomix μέχρι να βρω τελικά το χρόνο να γράψω γι’αυτό. Θα επανέλθω μόλις καταφέρω να βρω χρόνο να το ξαναδιαβάσω!

ΥΓ2 Στα σούπερ θετικά και η φανταστική και επιμορφωτική ιστοσελίδα!

1 comment:

liakost said...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΑ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ.......