16/06/2010

Βασίλης Αλεξάκης - Το Κεφάλι της Γάτας


Να ξεκαθαρίσω πως είναι το πρώτο βιβλίο του Αλεξάκη που ολοκληρώνω. Όπως μας ενημερώνουν οι εκδόσεις Μίνωας στην ταυτότητα, το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1978 στην Γαλλία και το 1979 στην Ελλάδα ενώ στην έκδοση του 2006 που έχω στα χέρια μου έχουν γίνει σημαντικές τροποποιήσεις του συγγραφέα στις οποίες μου είναι αδύνατο να αναφερθώ.

Έτσι επιγραμματικά το μόνο που μπορώ να πως είναι πως πρόκειται για ένα συναρπαστικό θρίλερ που διάβασα μονορούφι. Ο εκδοτικός του οίκος το χαρακτηρίζει ταξικό γουέστερν και δεν έχει άδικο. Ένας συγγραφέας, γόνος της σούπερ εύπορης γαλλικής αστικής τάξης που κατά τα φαινόμενα δουλεύει από χόμπι και ματαιοδοξία μόνο, γίνεται το αντικείμενο του φθόνου ενός υπαλληλάκου που αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές του στην ιατρική γιατί απλούστατα ήταν πολύ φτωχός για να μπορέσει αν τις ολοκληρώσει. Ο θύτης ενημερώνει το θύμα του για τους σκοπούς του και το μαρτύριο και των δύο αρχίζει.

Άλλο ένα ιδανικό και, παραδόξως, επίκαιρο βιβλίο για το φετινό καλοκαίρι που διατίθεται και σε καλή τιμή - το βρήκα στο perizitito.gr για 11.75 ευρώ! Σκοπεύω να βρω τη γαλλική έκδοση ώστε να βρω τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα αλλά και να εξασκήσω τα παρατημένα κολυβογαλλικά μου!

No comments: