26/10/2007

Cormac McCarthy – The Road ( Ο Δρόμος)


Ένα εξαιρετικό βιβλίο για γερά στομάχια. Γράφοντας σπαρακτικά λιτά ο Μακάρθι ακολουθεί την πολύμηνη πορεία ενός άνδρα και του γιου του αρκετά χρόνια μετά από κάποια αδιευκρίνιστη καταστροφή. Ο πλανήτης είναι έρημος και κατακαμένος, οι επιζώντες λίγοι, εξαθλιωμένοι και, πολλοί από αυτούς, διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε για να επιβιώσουν.

Μέσα από το τίποτα που έχει απομείνει αναδεικνύονται δύο πράγματα. Η επιμονή του ανθρώπου να επιβιώσει και το πόσο κορυφαίος συγγραφέας είναι ο Μακάρθι. Λυρικός χωρίς ποτέ να είναι φλύαρος, με αναστάτωσε και με ταρακούνησε όσο δεν μπορώ να σας περιγράψω.

Προσπάθησα μάταια να βάλω τον εαυτό μου στη θέση των πρωταγωνιστών. Στάθηκε αδύνατο. Δεν ξέρω εάν έχω τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται για να ζήσω εάν ο κόσμος μου καταρρεύσει. Εάν είμαι οτιδήποτε πέρα από τα υλικά αγαθά που με περιτριγυρίζουν και μου κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Και αυτό το βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι πραγματικά σε βάζει να θέσεις στον εαυτό του αυτά τα τρομακτικά βασικά ερωτήματα.

Ο συγγραφέας πάντως, ίσως για να υπογραμμίσει πως θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς σε αυτή τη θέση, δεν μας δίνει ποτέ τα ονόματά των ηρώων του ούτε και τίποτε άλλο - όπως για παράδειγμα πολιτισμικά στοιχεία- που να μπορούν να αφαιρέσουν από την βασική ανθρωπιά τους, από την αίσθηση πως θα μπορούσε να μιλά για οποιουσδήποτε δύο ανθρώπους στον πλανήτη αρκεί ο ένας από αυτούς να έχει πιει κόκα-κόλα.

Ο δρόμος εχει ήδη βραβευθεί με Πούλιτζερ και πολλοί πιστεύουν πως μπορεί να αποφέρει στον ΜακΚάρθυ - κατά πολλούς έναν από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συγγραφείς της γενιάς του - ακόμη και το Νόμπελ στο μέλλον.

* Διάβασα το βιβλίο στα αγγλικά από τις εκδόσεις Picador και πλήρωσα μόλις 8.90 ευρώ για να το αποκτήσω από τον Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου. Οι εκδόσεις Καστανιώτη έχουν ήδη κυκλοφορήσει την ελληνική μετάφραση όμως κοστίζει 15.68 ευρώ στο greekbooks.
.

2 comments:

Anonymous said...

Πολύ σωστά γράφετε για το nobel prize.Απο τους λίγους συγγραφείς που όλα τους τα κείμενα κρατάνε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο..Αν και προσωπικά θεωρώ την τριλογία των συνόρων το κορυφαίο του έργο-με αγαπημένο "Το Πέρασμα"- έχω την αίσθηση οτι πρόκειται για έναν απο τους πιο ολοκληρωμένους συγγραφείς σήμερα και θα είναι πολυ δίκαιο ένα βραβείο για το σύνολο του έργου του.. θέμης

Τζόνσον ο αλογόμυγας said...

Λίγο αργά το διάβασα και γω. Έχω φρικάρει για μια βδομάδα. Και συμφωνω με το κείμενό σου στο ότι το βιβλίο σε κάνει να σκεφτείς για ουσιώδη ερωτήματα..