24/10/2007

Arthur C. Clarke – The city and the stars


Η επιτομή της επιστημονικής φαντασίας, το βιβλίο θεωρείται από πολλούς η κορυφαία δουλειά ενός από τους κορυφαίους του είδους.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από σήμερα η ανθρωπότητα ζει περιορισμένη σε μία υπερ-πόλη και αποκομμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη τον οποίο οι κάτοικοί της θεωρούν νεκρό αλλά και το διάστημα που οι πρόγονοί τους είχαν κάποτε κατακτήσει.

Ο κύκλος της γέννησης και του θανάτου έχει σταματήσει. Αντίθετα, οι υπάρχουσες προσωπικότητες είναι αποθηκευμένες στη μνήμη των υπολογιστών που διατηρούν την πόλη στη ζωή. Με άγνωστα κριτήρια επιλέγονται αυτοί που θα έρθουν στη ζωή και θα περάσουν περίπου μία χιλιετία στην πόλη πριν εξαϋλωθούν μέχρι να ξανάρθει η σειρά τους. Κάθε φορά που επανέρχονται θυμούνται όσα έχουν επιλέξει να κρατήσουν στη μνήμη τους.

Όμως σε κάποια στιγμή η αλυσίδα αυτή σπάει όταν γεννιέται μετά από χιλιάδες αιώνες κάποιος που δεν έχει ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν και επιθυμεί να μάθει τι βρίσκεται έξω από τα περιορισμένα όρια της πόλης του.

Ο Κλάρκ προβλέπει με άνεση την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο κλίμα ήδη από τη δεκαετία του πενήντα. Επιπλέον δίνει άπειρο υλικό στους διαδόχους του. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πως επηρέασε τον Ουελμπέκ (βλέπε το θέμα της μνήμης στο Πιθανότητα ενός νησιού), τον Ιάν Μπανκς (πχ. ο ρόλος των υπολογιστών στα υπέροχα Culture Novels) και άλλους πολλούς.

Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και απόλυτο must για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας.

* Η έκδοση που έχει είναι από την σειρά SF Masteρworks της Gollancz.

No comments: