03/08/2007

Μαργιάν Σατραπί - περσέπολις 2


Όπως και στο πρώτο μέρος του αυτοβιογραφικού κόμικ της Σατραπί, η απλότητα της γραφής και της εικονογράφησης συγκινούν, ενημερώνουν και διασκεδάζουν χωρίς ποτέ η δουλειά της να γίνεται μελό.

Αυτός ο δεύτερος τόμος που εκδόθηκε στην Ελλάδα, όπως και ο πρώτος, περιλαμβάνει τη μετάφραση δύο γαλλικών τόμων. Αφηγείται τη ζωή της έφηβης και μόνης πλέον Σατραπί στην Αυστρία, όπου την έστειλαν στα 14 της οι γονείς της για να ξεφύγει από τον πόλεμο, και στη συνέχεια στο Ιράν που επέστρεψε για λίγα χρόνια πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ευρώπη.

Μας μεταφέρει τόσο τις δοκιμασίες που περνά ένας πρόσφυγας από μία χώρα που έχει δαιμονοποιηθεί στη Δύση, όσο και αυτές που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν γυναίκες και άνδρες στο θεοκρατικό Ιράν.

Έχω όμως μία απορία - γιατί βρήκα το βιβλίο στο παιδικό τμήμα του Ιανού; Δεν νομίζω πως η σεξουαλική αφύπνιση μία νεαρής Ιρανής, η μύησή της στη χρήση και εμπορία ναρκωτικών ή το διαζύγιό της απεύθυνονται σε άτομα κάτω των 12 παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κόμικ.

Η δουλειά της Σατραπί μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και ήταν μάλιστα η πρώτη ταινία κόμικ που συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ των Κανών. Ανυπομονώ!

* Η πράσινη δεύτερη έκδοση είναι και αυτή από το "Ηλίβατον".

1 comment:

Anonymous said...

Μόλις που κατάφερα να τελειώσω το πρώτο (ούτε θυμάμαι πόσο καιρό το έχω σε εκκρεμότητα) και επέστρεψα να ξαναδιαβάσω την άποψή σου για το δεύτερο πριν πάω να το πάρω. Πολύ μου άρεσε πάντως.