03/07/2007

Μισέλ Ουελμπέκ - Η δυνατότητα ενός νησιού


Για λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας που το ταίρι τους δεν πτοείται από μεγάλες και απότομες μεταβολές στην διάθεσή τους που οφείλονται στην ανάγνωση πονημάτων για τη ματαιότητα του κόσμου τούτου!


Για να εξηγηθώ, τελείωσα το βιβλίο του Ουελμπέκ πριν από αρκετές εβδομάδες αλλά δεν έχω γράψει γι’αυτό μέχρι τώρα για δύο λόγους. Δεν είχα καθόλου, μα καθόλου, χρόνο και ένιωσα την ανάγκη να βάλω κάποια απόσταση ανάμεσα σε μένα και σε αυτό το βιβλίο και τη διάθεση στην οποία με έβαλε.

Αρκεί να σας πω πως όσες μέρες το διάβαζα ήμουν ευερέθιστη, κυκλοθυμική, και γενικότερα αναστατωμένη ψυχολογικά.

Η κοσμοθεωρία του Ουελμπέκ – οι άνδρες θέλουν μουνί και τίποτε άλλο, το ύψιστο όνειρο του ανθρώπινου είδους είναι η αθανασία με αποτέλεσμα η διαδικασία της γήρανσης να προκαλεί κατάθλιψη και ηθική κατάπτωση- επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά σε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Η διήγηση γίνεται από τον πρωταγωνιστή και δύο κλώνους του που ζουν περίπου μία χιλιετία αργότερα.

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα του βιβλίου είναι σκοτεινό και το γεγονός ότι έχει γραφτεί από έναν Γάλλο το κάνει ακόμη σκοτεινότερο. Μπορεί να είμαι προκατειλημμένη αλλά πίστευα και πιστεύω πως οι Γάλλοι είναι εξαιρετικοί γνώστες των σκοτεινότερων λειτουργιών της ανθρώπινης ψυχής. Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τους κλασσικούς τους. Δεν αφιερώνουν σχεδόν ούτε μία πρότασή τους σε χαρακτήρες χωρίς ύπουλα ή τουλάχιστον κρυμμένα κίνητρα, σε ανθρώπους που έχουν στο μυαλό τους το γενικό καλό ή αυτό του γείτονά τους. Και όταν τους ξεφύγει κάποια τέτοια αναφορά, τους παρουσιάζουν ως τους χαζούς του χωριού.

Ο Ουελμπέκ δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από τους προβληματισμούς της εποχής μας, όπως η κλωνοποίηση, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η τρομοκρατία και ο ρόλος της θρησκείας.

Και είναι ο μόνος Γάλλος συγγραφέας που μετρά στο σημερινό σαξωνο-λατινο-κρατούμενο λογοτεχνικό στερέωμα γιατί κάνει αυτή τη δουλειά εξαιρετικά καλά. Ο άνθρωπος έχει διαύγεια μόνο που αυτή σε οδηγεί στην ενδοσκόπηση των πιο άθλιων πλευρών της ανθρώπινης φύσης σου.

Περιττό να σας πω πως στο κατά Ουελμπέκ τέλος ακόμη και με την αθανασία δεν είναι ικανοποιημένοι οι άνθρωποι γιατί και αυτήν ακόμα στραβά, κακά κι ανάποδα την επιβάλουν. Αυτά.

*Διάβασα το βιβλίο στα Αγγλικά λόγω κεκτημένης ταχύτητας - το βρήκα μπροστά μου στον Ελευθερουδάκη. Μόλις είδα την τιμή της μετάφρασης στο Greek Books ξαλάφρωσα. Η ελληνική έκδοση κοστίζει 18 ευρώ - με την έκπτωση- ενώ η αγγλική του Phoenix μόλις 12. Αφήστε που ο Ουελμπεκ ζει στην Ιρλανδία οπότε είναι η καλύτερη επιλογή μετά τα Γαλλικά που τα φοβάμαι και λίγο αυτήν την περίοδο καθώς μου έχουν σκουριάσει.

1 comment:

Anonymous said...

Διακρίνω μία γαλλική ευαισθησία μήπως?