28/10/2007

Αντώνης Σουρούνης- Το Μπαστούνι


Με το Σουρούνη λοιπόν το έχω πάρει ανάποδα το πράγμα. Πρώτα διάβασα την αυτοβιογραφία του, μου άρεσε, και τώρα διάβασα ένα από τα πρώτα του βιβλία.

Το Μπαστούνι είναι ένα παραμύθι που απ΄ότι λέει ο ίδιος στον πρόλογο γράφτηκε για τον ανιψιό του σε μία δύσκολη για το συγγραφέα φάση της ζωής του. Εξιστορεί τις περιπέτειες ενός δέντρου αφού το κόψουν.

Είναι σύντομο, ευχάριστο, κυρίως όμως είναι αισιόδοξο. Για μένα το ηθικό δίδαγμα του λίγο σουρεαλιστικού αυτού κειμένου είναι ότι με επιμονή, πίστη και λίγη τύχη μπορείς να κάνεις πραγματικότητα και τα πιο τρελά σου όνειρα.

*Η όμορφη έκδοση που σου ανοίγει την όρεξη είναι των εκδόσεων Καστανιώτη και κόστισε 10.45 ευρουλάκια παρά το γεγονός ότι συνολικά αποτελείται από λιγότερες από εκατό σελίδες.

26/10/2007

Cormac McCarthy – The Road ( Ο Δρόμος)


Ένα εξαιρετικό βιβλίο για γερά στομάχια. Γράφοντας σπαρακτικά λιτά ο Μακάρθι ακολουθεί την πολύμηνη πορεία ενός άνδρα και του γιου του αρκετά χρόνια μετά από κάποια αδιευκρίνιστη καταστροφή. Ο πλανήτης είναι έρημος και κατακαμένος, οι επιζώντες λίγοι, εξαθλιωμένοι και, πολλοί από αυτούς, διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε για να επιβιώσουν.

Μέσα από το τίποτα που έχει απομείνει αναδεικνύονται δύο πράγματα. Η επιμονή του ανθρώπου να επιβιώσει και το πόσο κορυφαίος συγγραφέας είναι ο Μακάρθι. Λυρικός χωρίς ποτέ να είναι φλύαρος, με αναστάτωσε και με ταρακούνησε όσο δεν μπορώ να σας περιγράψω.

Προσπάθησα μάταια να βάλω τον εαυτό μου στη θέση των πρωταγωνιστών. Στάθηκε αδύνατο. Δεν ξέρω εάν έχω τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται για να ζήσω εάν ο κόσμος μου καταρρεύσει. Εάν είμαι οτιδήποτε πέρα από τα υλικά αγαθά που με περιτριγυρίζουν και μου κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Και αυτό το βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι πραγματικά σε βάζει να θέσεις στον εαυτό του αυτά τα τρομακτικά βασικά ερωτήματα.

Ο συγγραφέας πάντως, ίσως για να υπογραμμίσει πως θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς σε αυτή τη θέση, δεν μας δίνει ποτέ τα ονόματά των ηρώων του ούτε και τίποτε άλλο - όπως για παράδειγμα πολιτισμικά στοιχεία- που να μπορούν να αφαιρέσουν από την βασική ανθρωπιά τους, από την αίσθηση πως θα μπορούσε να μιλά για οποιουσδήποτε δύο ανθρώπους στον πλανήτη αρκεί ο ένας από αυτούς να έχει πιει κόκα-κόλα.

Ο δρόμος εχει ήδη βραβευθεί με Πούλιτζερ και πολλοί πιστεύουν πως μπορεί να αποφέρει στον ΜακΚάρθυ - κατά πολλούς έναν από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συγγραφείς της γενιάς του - ακόμη και το Νόμπελ στο μέλλον.

* Διάβασα το βιβλίο στα αγγλικά από τις εκδόσεις Picador και πλήρωσα μόλις 8.90 ευρώ για να το αποκτήσω από τον Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου. Οι εκδόσεις Καστανιώτη έχουν ήδη κυκλοφορήσει την ελληνική μετάφραση όμως κοστίζει 15.68 ευρώ στο greekbooks.
.

25/10/2007

Ξέρατε ότι ο Dumbledore είναι gay;

Αυτό αποκάλυψε η συγγραφέας του Χάρι Πότερ. Περισσότερες λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται εδώ

24/10/2007

Arthur C. Clarke – The city and the stars


Η επιτομή της επιστημονικής φαντασίας, το βιβλίο θεωρείται από πολλούς η κορυφαία δουλειά ενός από τους κορυφαίους του είδους.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από σήμερα η ανθρωπότητα ζει περιορισμένη σε μία υπερ-πόλη και αποκομμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη τον οποίο οι κάτοικοί της θεωρούν νεκρό αλλά και το διάστημα που οι πρόγονοί τους είχαν κάποτε κατακτήσει.

Ο κύκλος της γέννησης και του θανάτου έχει σταματήσει. Αντίθετα, οι υπάρχουσες προσωπικότητες είναι αποθηκευμένες στη μνήμη των υπολογιστών που διατηρούν την πόλη στη ζωή. Με άγνωστα κριτήρια επιλέγονται αυτοί που θα έρθουν στη ζωή και θα περάσουν περίπου μία χιλιετία στην πόλη πριν εξαϋλωθούν μέχρι να ξανάρθει η σειρά τους. Κάθε φορά που επανέρχονται θυμούνται όσα έχουν επιλέξει να κρατήσουν στη μνήμη τους.

Όμως σε κάποια στιγμή η αλυσίδα αυτή σπάει όταν γεννιέται μετά από χιλιάδες αιώνες κάποιος που δεν έχει ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν και επιθυμεί να μάθει τι βρίσκεται έξω από τα περιορισμένα όρια της πόλης του.

Ο Κλάρκ προβλέπει με άνεση την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο κλίμα ήδη από τη δεκαετία του πενήντα. Επιπλέον δίνει άπειρο υλικό στους διαδόχους του. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πως επηρέασε τον Ουελμπέκ (βλέπε το θέμα της μνήμης στο Πιθανότητα ενός νησιού), τον Ιάν Μπανκς (πχ. ο ρόλος των υπολογιστών στα υπέροχα Culture Novels) και άλλους πολλούς.

Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και απόλυτο must για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας.

* Η έκδοση που έχει είναι από την σειρά SF Masteρworks της Gollancz.

11/10/2007

Will Elliot - The Pilo Family Circus


'Ενα ακόμα αλλόκοτο βιβλίο που θα αρέσει σε όσους λατρεύουν το gore και το splatter. Καθώς εμένα αυτά δεν μου λένε τίποτα το εγκατέλειψα στην 85η σελίδα παρά τις υπέροχες κριτικές που παραθέτουν οι εκδότες Quercus.

Upamanyu Chaterjee - Weight Loss


Ένα πραγματικά αλλόκοτο βιβλίο που θα μπορούσε να είναι η έντυπη εκδοχή του ινδικού Nip/Tuck.

Πρώτα απ’όλα παρά τον τίτλο η απώλεια βάρους δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό το βιβλίο. Φαντάζομαι πως ο συγγραφέας προσπάθησε να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για να μας μεταδώσει τον τιτίζικο χαρακτήρα του ήρωά του Μπόλα.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τις σεξουαλικές περιπέτειες αυτού ελαφρώς σεξοπορνοδιεστραμμένου bisexual Ινδού και μία μικρής παρέας ανθρώπων που τον συνοδεύουν από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι τον πρόωρο θάνατό του.

Ο θάνατος επέρχεται καθώς η μανία του με το σεξ - και ειδικότερα με το σεξ με ένα ζευγάρι πάμφτωχων συμπατριωτών του από μία χαμηλότερη κάστα - καταλήγει σε διάφορες απίστευτα θλιβερές καταστάσεις.

Ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου είναι τόσο η απεικόνιση της σεξουαλικής στέρησης και άγνοιας που επικρατεί στην Ινδία όσο και ο ταχύτατος εκσυγχρονισμός των ηθών, των συνηθειών και του τρόπου ζωής ενός μεγάλου κομματιού της. Για παράδειγμα οι φίλοι του Μπόλα κάνουν κόκα και ανοίγουν γυμναστήριο το οποίο μετατρέπεται σε κέντρο διαλογισμού και ευεξίας.

Μάλλον ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα αλλά δεν θα χάσετε και τίποτα εάν το παραλείψετε.

* Η έκδοση με το απίθανο εξώφυλλο είναι των λατρεμένων εκδόσεων Penguin