12/03/2007

Ελλάς Η σύγχρονη συνέχεια - Θάνος Βερέμης & Γιάννης Κολιόπουλος

Αν και μόλις άρχισα να το διαβάζω, ήδη απορώ γιατί δεν διδάσκεται στα σχολεία της χώρας μας αντί για τα διάφορα αμφιλεγόμενα βιβλία ιστορίας που οι κυβερνώντες παραγγέλνουν κάθε τόσο.

Σε αντίθεση με τους συγγραφείς του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, οι Βερέμης και Κολιόπουλος - και ιδίως ο πρώτος - είναι πασίγνωστοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα βιβλία τους μάλιστα τα διαβάζουν σχεδόν υποχρεωτκά όλοι όσοι ασχολούνται με την ελληνική ιστορία στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και, θέλω να ελπίζω, του εσωτερικού.

Επιπλέον, το "Ελλάς.... " είναι πιο κατανοητό για ένα παιδί 11-12 ετών από αυτό που μόλις εισήγαγαν στην τελευταία τάξη της πρωτοβάθμιας και πραγματεύεται αμφιλεγόμενα θέματα με φυσικότητα και χωρίς δογματισμούς.

Μέχρι το σημείο που έφτασα, ιδιαίτερα μου άρεσε ο όρος Ελληνοφωνία - πώς λέμε francophonie- και οι σχετικές αναφορές. Επίσης ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό σε ότι αφορά την βυζαντινή ιδεολογική κληρονομιά αλλά και στην ανάδειξη των ηγετικών ομάδων των Ελλήνων τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Θα διαφώτιζε πολλά παιδάκια του δημοτικού σε χρόνο ρεκόρ.

No comments: