27/07/2007

J.K. Rowling – Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου





Αισθάνομαι υπέροχα που επιτέλους διάβασα και το τελευταίο βιβλίο της σειράς. Το περίμενα σχεδόν επτά χρόνια!

Θα προσπαθήσω να μην αποκαλύψω το τι συμβαίνει στο τέλος γιατί ξέρω πολλούς που δεν πρόλαβαν να το αγοράσουν ακόμα και άλλους που περιμένουν την ελληνική έκδοση.

Για όλους όσους αγαπούν τον Χάρι και τον κόσμο του είναι ένα συγκινητικό αντίο. Πολλές απορίες λύνονται, όπως για παράδειγμα ο ρόλος του Snape, μαθαίνουμε τι κάνουν όλοι οι πρωταγωνιστές με τη ζωή τους, και γενικά μένουμε ικανοποιημένοι.
Πάντως ίσως τελικά θα ήταν καλύτερο ένα ακόμη πιο δραματικό τέλος.

Προσπαθώντας να αφήσω στην άκρη το πόσο αγαπώ τη σειρά, τον υπέροχο, φανταστικό κόσμο που έγραψε για μας η Ρόουλινγκ, πρέπει να πως αυτό που εκτιμώ περισσότερο στη δουλειά της είναι πως κατάφερε να μεγαλώσει ο ήρωάς της από βιβλίο σε βιβλίο.


Ξεκίνησε ένα αθώο παιδάκι και ωρίμασε πραγματικά σταδιακά, ανακαλύπτοντας στην πορεία όχι μόνο τις ευθύνες που του αναλογούν αλλά και τα κορίτσια, τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά της φιλίας κοκ.

Να προσθέσω επίσης πως και σε αυτό το βιβλίο, η Ρόουλινγκ έχει υιοθετήσει πολλά στοιχεία από μεγάλα μυθιστορήματα δράσης και φαντασίας όπως επίσης από μύθους και παραδόσεις διάφορων λαών.

Η προφανέστερη αναφορά είναι στο δαχτυλίδι του Άρχοντα – δεν λέω περισσότερα για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

Χάρι Πότερ θα μου λείψεις αν και χαίρομαι που επιτέλους τελείωσε αυτή η πολύχρονη αναμονή. Ανυπομονώ να σε ξαναδιαβάσω αλλά και να σε ανακαλύψει η κόρη μου.

* Μόλις συνειδητοποίησα πως η Bloomsbury έχει βγάλει και έκδοση ενηλίκων!

2 comments:

Katerina said...

Οι εκδόσεις ενηλίκων της bloomsbury εχουν απλά διαφορετικό εξώφυλλο. Δεν χάνεις κάτι!

bookworm said...

Το φαντάστηκα... Σίγουρα προτιμώ το πιο χαρούμενο original.